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Tea Tree Gully Volleyball Association 

BYLAWS  
(MARCH 2025) 

1.  ADMINISTRATION 

1.1 - By the constitution of the Tea Tree Gully Volleyball Association 
Incorporated and its elected Committee (hereafter referred to as TTGVA). 

2.  INTERPRETATION 

2.1 - Day to day interpretation of rules and bylaws shall be the responsibility of 
the Referee appointed by the TTGVA. When necessary, the Referee may seek 
clarification of any point with TTGVA appointed Arena Manager. Written 
appeals against interpretations may be lodged as described in 
EXEMPTIONS/APPEALS. 

3.  RULES 

3.1 - International Volleyball rules as approved by Federation Internationale 
VolleyBall (FIVB) shall apply unless otherwise provided for in these bylaws. 

3.2 Substitutions and Timeouts 

3.2.1 - In C and D Grade competitions only, continuous substitution of 
players is permitted. Any number of substitutions may occur during a set but a 
player substitution can only be made on winning the serve and the substituting 
player is the one just about to enter the serving position. 

3.2.2 – Where permitted; only one substitution method (continuous or FIVB 
Sub) shall be used throughout the set.  

3.2.3 - No substitutions or time-outs permitted during the last 5 minutes of a 
time limit match. 

3.3 Playing Area 

3.3.1 - Players may not use structural assistance to play the ball, i.e. players 
may not touch walls, chairs etc. before or during play of the ball. 

3.3.2 - Players may not enter an adjoining court before during or after play of 
the ball, irrespective of whether there is a match in progress on that court. If a 
ball passes into an adjoining court space the ball will be called out. 

3.4 Local rules for 6-A-SIDE Competitions 

3.4.1 - The player's name must be on or added to the team sheet prior to that 
player being able to enter the court to play otherwise penalties apply. 

3.4.2 - Playing with only 5 players must be agreed with Arena Manager prior 
to the start of the match. 

3.4.3 - Teams are allowed 3 exemptions per season of being able to start their 
matches with only 5 players. After that, team forfeit (bylaw 17.1.1) applies. 

3.4.4 - Teams must have 6 players to participate in finals, regardless of the 
number of previous exemptions; otherwise, the match will be a forfeit. 

3.4.5 - Teams with 5 players will nominate a “hole position”. If both teams have 
5 players, position 6 is declared the “hole position”. 

3.4.5 - Teams starting a set with 5 players must end it with only 5 players. 

3.4.6 - TTGVA does not support the FIVB “libero” player position in its 
competitions except within its A Grade competition. The “libero” player’s top 
must be a contrasting colour and must be numbered. 

3.4.7 - For all TTGVA competitions, both the attacking and receiving teams are 
required to be in rotational order at the service hit. TTGVA does NOT support 
the FIVB rule 7.4. 

3.5 Player Injuries 

3.5.1 – In the event of an injury occurring during a match which prevents the 
player from continuing and there are no available substitute players, the match 
may continue with the injured player's position being deemed a “hole position”. 

4.  UNIFORMS 

4.1 – A new player e.g. did not require a uniform last season will be allowed to 
play three (3) matches for a specific team without wearing its approved 
uniform. If they are not in uniform after their third match a penalty will apply 
to the team, in accordance with bylaw 17.1.5 

Uniforms are subject to approval by TTGVA. 

4.2 - Uniforms standards as follows: 

a) Tops must be of the same main colour/style differing designer logos are 
only permitted if they do not exceed 10cm by 5cm.  

b) Any variations of stripes are only acceptable if they match in colour. 
c) Numbers should be of the same colour and displayed on the uniform top. 

Taped, pinned on, or poorly drawn numbers are not acceptable. Numbers 
must be between 0-99 inclusive and unique within the team.   

4.3 - Any variation to the above, without written approval from TTGVA, may, 
at the discretion of a TTGVA appointed official, result in 2 points per set per 
out of uniform player, awarded to the opposition up to a maximum of 6 points, 
above which, a forfeit will be deemed. 

5.  REGISTRATIONS 

5.1 - All players shall be financially registered before the start of the second 
match for a particular grade within a specific division.  

5.2 - A player shall be deemed to have played in a match when his or her name 
is recorded on a Team Sheet. Teams playing unregistered players will incur a 
forfeit as detailed under the heading of FORFEITS. 

6.  PLAYER GRADINGS 

6.1 - Players will be "graded" each season as the highest grade level obtained 
in the previous played season. A players "grade level" will be retained for the 
current season regardless of whether that player now decides to play in a lower 
grade team. 

6.2 - A players "grade level" can only be downgraded by a maximum of 1 grade 
per season. 

6.3 – A player will be permitted to play only three (3) matches in a higher 
division without being upgraded to the grade of that division. The upgrade will 
come into effect at the start of the fourth match in that division. 

6.4 - The following table shows the relationship of "grade levels" applicable to 
those players outside the Association and applies only if a player has not 
already been assigned a TTGVA grading: - 

 - State League   - Grade higher than "A" 
 - State Reserves   - Same as "A" grade 
 - Division 1    - Same as "A" grade 
 - Division 2    - Same as "B" grade 
 - Division 3    - Same as "B" grade 
 - State Women League/Reserves - Same as "B" grade 
 - State Juniors   - Same as "C" grade 

7.  HIGHER GRADE PLAYERS 

7.1 - If a player who’s current "grade level" is higher than the grade in which 
he/she is about to play in, then that player is considered to be a "higher grade 
player". 

7.2 - The following describes the maximum of higher grade players within each 
grade which can play and appear on the Team Sheet for each match: - 

         A - Maximum of 2 league players 
         B - Maximum of one league and one A grade 
               or two A grade players 
         C - Maximum of one A grade  
               or two B grade players 
         D - Maximum of one B or one C grade player 

7.3 - An additional (one) higher grade coach/player of any grade is allowed per 
"D" grade team but can only play during the minor rounds and is not eligible to 
play during finals. The Team Captain shall identify who is the higher grade 
coach/player on the Team Sheet each match. 

7.4 - TTGVA reserves the right to review player grades at any time and place 
restrictions and/or allow exemptions in order to maintain a balanced playing 
competition. 

7.5 - A player is not allowed to play in multiple teams of the same division 
during a season, even if their registered team have a bye. Forfeits will be applied 
if there is a breach of this rule. 
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8. MATCH FEES 

8.1 - Teams who are more than two (2) matches in arrears with match fees will 
not be permitted to play until outstanding monies are paid such that the team 
will be less than two weeks in arrears after paying for the match about to be 
played. 

8.2 - TTGVA does not take any responsibility for monies lost or incorrectly 
accounted and the Team Captain must ensure correct monies have been 
recorded each week on the appropriate premiership listings. 

9. TEAM RESPONSIBILITY 

9.1 - The Team Captain will be that person stated on the nomination form prior 
to the season commencing. In the event of a captain resigning, details of the 
new captain must be forwarded to the TTGVA within 14 days and is subject to 
approval by same 

9.2 - The Team Captain is responsible to ensure all of his/her team players are 
aware of all rules, bylaws and any changes that may occur from time to time. 

9.3 - The Team Captain should ensure good sportsmanship and conduct by all 
of his/her players on, and off the court. Cost of any damage caused by 
irresponsible behaviour shall be passed onto the team(s) concerned.  

9.4 - The Team Captain is responsible, each match, for completing the team 
details on the Team Sheet envelope ensuring the correct money is enclosed 
before presenting to the Arena Manager prior to the start of the match. 
Inaccurate/illegible player details may result in loss of premiership points. 

9.5 - All correspondence, both incoming and outgoing, should be handled by 
the Team Captain. In his/her absence, on any given night, the on-court captain 
may submit written correspondence on behalf of the Team Captain. 

9.6 - Any team withdrawing from the competition needs to give two weeks’ 
notice or will continue to be charged match fees (and fines) for up to two weeks 
from the date at which the team withdraws. 

10. REPORTING OF PLAYERS/DISPUTES 

10.1 - Referees/Arena Managers wishing to report players for any breach of 
rules or bylaws may do so within 24 hours after the incident occurs.  A tribunal, 
made up of at least 3 TTGVA committee members, will deal with each report. 
Tribunals will be held as part of the normal monthly TTGVA committee 
meeting unless circumstances require a more immediate response. Such matters 
should be directed via the Arena Manager. 

10.2 - Any team which wishes to raise a dispute, can after the completion of 
their match, have the matter heard and settled on the night in question providing 
at least the Arena Manager and a TTGVA Committee member are present and 
they are not personally involved with the dispute. 

 

 

 

 

 

 

 

11. EXEMPTIONS/APPEALS 

11.1 - Appeals shall be lodged in writing on the TTGVA Exemption/Appeal 
form via the Arena Manager, giving full details about the exemption or appeal.  

12. CLEARANCE 

12.1 - To obtain a clearance, a player must present written approval on a 
TTGVA Official Clearance form to the TTGVA appointed officials from the 
Captain of the team granting the clearance. In obtaining a clearance a player is 
not entitled to play for both teams on the same night.  

12.2 - A player is entitled to only one clearance per grade per night within one 
season.  

12.3 - There will be no clearances granted for the last 3 minor round matches 
within a season unless the player is required only as a "fill in" and is not able to 
qualify playing within the finals.  

13. ELIGIBILITY FOR FINALS 

13.1 - No player shall be eligible for finals matches unless that player has 
previously played in three (3) minor round matches with his or her team in that 
season.  

13.2 - A team is not eligible to play finals unless all monies owed to the TTGVA 
by that team have been paid. 

14. SCORING 

14.1 - Each set is played using rally point scoring with the winner being the 
team who reaches at least 25 points and leads by two points. 

14.2 - A win result for the last set played will be based on at least one team 
reaching 15 and leading by two points. Otherwise, the set will be declared a 
draw. 

14.3 - As finals are not time limited, normal FIVB rules apply to scoring. 

15. PREMIERSHIP POINTS 

15.1 - Premiership points will be awarded to teams on the following basis: - 

 * Winner - 3 points 
 * Loser - 1 point 
 * Draw - 2 points each team 
 * Forfeit - 0 points to team forfeiting, 3 points to other team 
 * Bye - 3 points 

16. BEGINNERS SAFETY 

16.1 - In the lowest grade of each division, dangerous attack hits or serves as 
seen by the Referee to be a safety hazard to young or beginner players shall not 
be permitted. 

16.2 - Expulsion from the match may occur if the player continues to play 
aggressively. Where teams are of equal capability and upon both Captains 
agreement, the Referee may forgo this by-law for the match. 

 

 

 

 

17. FORFEITS 

17.1 - Several levels of forfeit can be applied depending on the circumstances 
as detailed here: - 

17.1.1 - Team Forfeit arising from: - 

 a) Failure to provide sufficient players at the start of a set; will result in: - 

 * Premiership points awarded as for a forfeit 
 * Whereby no match is played the forfeiting team will be charged a fine 
 of 100% of the normal match fee, the opposition team will pay nothing. 

However, if a scratch match is played the forfeiting team will be charged 
a fine of 50% of the normal match fees, the opposition team will receive 
a discount of 50% of the normal match fee.  Fines are in addition to normal 
match fee. 

17.1.2 - Match Forfeit arising from: - 

 a) Misconduct 
 b) More than 3 players out of uniform; will result in: - 

  * Premiership points awarded as for a forfeit 
  * Monetary fine of $8 above normal team fees 

17.1.3 – Unqualified Player Forfeit arising from: - 

 a) Playing of a non-financial (or not registered) player; will result in: - 

  * Monetary fine of $8 above normal team fees. 

 b) Playing in two teams within the same grade will result in: - 

  * Premiership points awarded as for a forfeit. 

17.1.4 - Higher Grade Forfeit arising from: - 

 a) Exceeded maximum of higher grade players allowed; will result in: - 

  * Premiership points awarded as for a forfeit. 

17.1.5 - Uniform infringement arising from: - 

 a) Players out of uniform; will result in: - 

  * Loss of two points per set per player 
  * If more than 3 players, Match Forfeit applies, see 17.1.2(b) 

17.2. - TTGVA reserves the right to apply any forfeit, as it deems necessary, in 
the case of team misconduct or a team’s failure to comply with the TTGVA 
bylaws. 

 


